2012. július 8., vasárnap

HIIT- Magas intenzitású intervallumos edzés

Ezt az edzésformát régóta ki akarom próbálni, és holnap úgyis edzős napom volna, szóval itt az ideje.
A HIIT (High Intensity Interval Training) lényege, hogy egy igen magas intenzitású rövid erőfeszítést (munka-intervallum) váltogatsz egy rövid szakasz alacsonyabb intenzitású munkával. 


"Logikusnak hangzik, hogy 30 másodperc sprint több kalóriát éget el, mint egy laza séta, ami közben olvasni vagy beszélgetni is van lehetőséged. Emellett ez a fajta edzés valójában a gyors összehúzódású izomrostokat is stimulálja, így csökkentve az izombontás veszélyét. A maratoni, alacsony intenzitású aerob edzések esetében ez nem történik meg. Chris Aceto szerint "A túl hosszú aerob edzés nem eredményez olyan kemény fizikumot, mivel rontja az anyagcsere folyamatokat, csakúgy, mint a túlzásba vitt diéta. Mindkettő lelassítja a szervezet anyagcsere folyamatait, így védve meg a szervezet zsírraktárait. HA nem így lenne, napi két óra sétától mindenki szálkás lehetne".
Mark Dugdale is osztja ezt a véleményt. "Az EPOC, azaz az edzés utáni többlet oxigén fogyasztás (az az oxigénmennyiség, melyet szervezetünk egy edzés után elhasznál; ez egyfajta mérési egység a felpörgetett anyagcsere okozta kalóriafelhasználás meghatározására) az egész lényege. A monoton aerob edzés ebben a tekintetben elég rosszul teljesít, míg a HIIT még az edzést követő 36 órán keresztül pörgésben tartja az anyagcseréd és a zsíroxidációs folyamatokat".
Tehát, végezz heti 3-4 HIIT edzést, 30 másodperces sprintek és egyperces séták váltogatásával, 15-20 percen keresztül."
www.shop.builder.hu
Nyilván ettől függetlenül maradnak a futó edzések is, mert arra egyszerűen lelkileg szükségem van...Mindössze annyiról van szó, hogy fokozni szeretném az állóképességem, és ha lehet, akkor gyorsítani az anyagcserém (kis rásegítés a Pyruvatnak).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

About