2012. november 4., vasárnap

Hall of fame

Következő, és egyben utolsó alapgyakorlatunk a fekvőtámasz kézenállásból. Jól hangzik. Hangzik. :D Megint találtam egy nagyon találó mondatot, skubi!
"A vállfájdalmak és az erőedző módszerek együtt járnak, mint a sonka meg a tojás. Stan és Pan. Szerelem és házasság."
Igen-igen...Kisbogár...Ugye??? ;)
Wade szerint ha legalább hat hónapja foglalkozol bármilyen vállat érintő edzéssel, akkor már biztosan érezned kellett legalább minimális vállfájdalmat. Ti hogy vagytok ezzel?
Kábé egy hete nem voltam kondiban. És lassan úgy érzem, újra élek. Az eddig éles fájdalmak enyhülni látszanak, és ezt csak annak tudom betudni, hogy lekattantam a kondiról. Tökéletes tanulmány volna, ha most hirtelen megint rászaladnék az edzőtermi edzésekre, hogy milyen hatással lenne az ízületeimre. Talán kipróbálom. Talán. :)
"Minden elkötelezett súlyzóval edző ember sorban áll a saját adag vállhúzódásáért és sérüléséért."
Miért okoz a súlyzós edzés fájdalmakat? Rohadt egyszerű a válasz. Mert természetellenes mozgást végzel, esetleg természetellenesen nagy súlyokkal is.
Nézzünk egy egyszerű példát természetellenes mozgásra. Vállból nyomás. Képzeld el a szitut, mikor teremben eltolod magadtól a rudat. Kifelé áll a könyököd, igaz? Nos, nézzünk egy hétköznapi vállból nyomásnak megfelelő mozdulatsort. Wadet idézem, mert azt hiszem a legjobb ellenpéldát ő hozta. Egy apuka, aki a gyerekét a magasba emeli. A könyök ösztönösen elől marad. De emelj fel bármit a fejed fölé. A könyököd mindig elől marad....
Ha az edzőteremben a természetesnek, és ösztönösnek megfelelő mozdulatokat végeznénk, elkerülhetnénk az ilyen és hasonló sérüléseket. Mindezek ellenére minden egyes alkalommal, mikor a teremben vagyunk, több szériában, brutál ismétlésszámokkal kényszerítjük bele a testünket olyan helyzetekbe, ami abszolút nem természetes számára.
A kézenállásban végzett fekvőtámasz során a tested automatice az ösztönös, természetes tartást fogja felvenni. Ha mindenáron megpróbálod mégis kifele tolni a könyököd, irtó rendellenesnek fog hatni a mozdulat.
A véráramlás hirtelen megfordítása jó hatással van a keringésedre. Fejjel lefelé az agyba friss vér jut, amitől éberebb leszel, és frissebb (eskü leteszem a kávét, ha nem kamuzik).
Őszintén....Gondoljátok, hogy kétkezes súlyzókat van olyan buli emelgetni, mint uralni a tested, elbírni a tested, és hatalommal bírni felette? Nem lesz meglepő az én válaszom. Nem. Nem bulibb. Cseppet sem.
És a 10 lépés:
  1. Fejenállás fal mellett (Cél: 2 perc)
  2. Varjútartás (Cél: 1 perc)
  3. Kézenállás fal mellett (Cél: 2 perc)
  4. Fél fekvőtámasz kézenállásban (Cél: 2x20)
  5. Fekvőtámasz kézenállásban (Cél: 2x15)
  6. Fekvőtámasz kézenállásban szűk kéztartással (Cél: 2x12)
  7. Felemás fekvőtámasz kézenállásban, labdával (Cél: 2x10)
  8. Fél egykezes fekvőtámasz kézenállásban (Cél: 2x8)
  9. Erőkaros fekvőtámasz kézenállásban (Cél: 2x6)
  10. Egykezes fekvőtámasz kézenállásban (Legvégső próba: 2x5)
A folytatásban: A test bölcsessége, Edzéservek fegyenceknek, ééééés.....a saját tapasztalataim (útközben én már elkezdtem az edzéseket, meglepő dolgok derültek ki számomra is... ;)


És egy kis jó éjt muzsika tőlem nektek! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

About