2012. november 7., szerda

Wisdom of the body

Test bölcsessége, a harmadik rész. A hiányzó láncszem. Nem elég, ha a kezedben van a világ letökéletesebb edzésterve, fontos, hogy hallgass az ösztöneidre. Soha senki nem értetheti meg veled, mennyire fontos például a bemelegítés, illetve az edzés végeztével a lenyújtás. Az ösztön, amit a tested diktál, nem tanulható. Érezned kell, milyen ütemben és tempóban kell haladnod, ezt nem lehet leírás szerint végezni. Minden egyénnél más és más ugyanis. Ezért fontos ez annyira a sikeredhez. Az ösztön...
Ennek ellenére azért Wade természetesen megpróbál jobb belátásra bírni.
Bemelegítés...Az izmaid, ha "hidegek", érzékenyebbek és sérülékenyebbek. Ha bemelegítesz, rugalmasabb és hajlékonyabb leszel. Ez tény. Bármilyen sporttal kicsit is foglalkozó ember tisztában van ezzel. A legcélszerűbb, hogyha úgy végzed a bemelegítést, hogy egy gyakorlatod maximális teljesítésének kábé az 50 %-ával melegítesz. Egyszerűbben. Válassz ki egy gyakorlatot, amit legalább 40x megtudsz csinálni (2 sorozatban), és egy másikat, amit mondjuk 30x (szintén 2 sorozatban). Fontos, hogy a két sorozat után ne érezd magad kimerültnek, hiszen ezután még dolgoznod kell. Értelemszerűen pld fekvőtámaszra ne guggolással melegíts, mert totál más izomcsoportot melóztatsz....A bemelegítéshez választott technika annak a gyakorlatnak az előző szintjeiből álljon, amit végezni fogsz. Tehát, egy példa, fekvőtámaszra mondjuk:

Ha még alsóbb szinteken vagy, akkor az adott szintből csinálj bemelegítésképp pár sorozatot, de kevesebbet, mint amennyivel egyébként dolgozol.
Türelem rózsát terem (se türelem, se rózsa, hihi). Hiába vagy nagy király, mindig az egyes szinteken kezd. Én is azt hittem például, hogy nagy király vagyok, de jó, hogy az egyes szinteken kezdtem, mert most már tudom, hogy nem vagyok nagy király. Ha a legelején kezded, hosszútávon profitálsz belőle, megerősíti az ízületeid, nem lesznek koordinációs gondjaid, ésatöbbi, ésatöbbi.
Tempó (iszkiri, tempó vágtázz, hihi). Az edzésprogramon lassan és módszeresen haladj végig, nem hajt a tatár. Egyébként ez a fogyókúrázok nagy hibája is. Képtelenek lassú eredményért melózni, mindent adjuramdeazonnal. Hát ne tedd, sírva könyörgök. Ha túl keményen edzel, és túl sokat, a tested fel fog lázadni. Gondolom ismerősek a szavak: túledzettség...kiégés...etc. De a cél nem ez, ugye? Igen, talán lassabban jön majd a várt eredmény, de lásd a kettes pontot...T-Ü-R-E-L-E-M!
Hogy működik a szintről szintre lépés...
Nekünk kondisoknak irtó fura a fegyencedzés...Miért? Mert egy-egy teremedzés másfél-két óra is lehet, ezzel szemben a fegyenckedés ennek töredékét veszi igénybe időben. Az elmúlt egy hétben mást sem csinálok, csak lenyomom a napi fegyencet, bemelegítéssel, minden lófüttyel együtt, majd a végén felállok, és kicsúszik a számon:ennyi? Ennyi baszkikám. Há' jóvan... hiszek neked. :)
Csinálj fegyencnaplót! Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy kövesd az eredményeid, haladásod, sikereid, stb, stb. Marha egyszerű a dolog, leteszed a lantot, fogod a tollad, és leírod, hogy mit műveltél edzés címén. Legközelebb, mikor elkezdesz edzeni, már tudni fogod, mit tudtál legutóbb, milyen szintet kell mindenképp elérned, vagy felülmúlnod. Mit kell leírnod? Dátum, gyakorlat, sorozat, ismétlés. That's all...


A folytatásban: Minta edzéstervek...

3 megjegyzés:

  1. Nekem anno bemelegítéssel, plusz minden gyakorlat előtt külön bemelegítéssel 50 perc körül volt egy teljes program. Viszont a végén azt éreztem, hogy tényleg átmozgattam a teljes testemet.

    VálaszTörlés
  2. Igen, de ez annyira elenyészőnek tűnik ahhoz képest, hogy az ember jól rákészül, elindul a terembe, leér, átöltözik, lenyomja az edzést, aztán haza, és már eltelt 3 óra. Ehhez képest ez a fél-egy óra kutyafasza. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem sokalltam az 50 percet :) És a hozzám hasonló, konditermet nem annyira kedvelőknek sokkal kellemesebb otthon, nyugiban, mások kritikus tekintete nélkül tornázni valamit, ami hasonló eredményt hozhat, mint a kondi, és nem RR :)

      Törlés

About