2012. október 29., hétfő

Every damn day just do it

Minél többet olvasom a könyvet, annál jobban beleszeretek ebbe a saját testsúllyal edzés dologba. Alátámasztható, és hiteles, és őszintén vonzó az, amilyen eredményeket el lehet vele érni. Nem szaporítom a szót, folytatásos sorozat jelleggel igyekszem lekapirgálni a könyvből a sallangot, és a lényeget lehozni nektek.
Az első rész a könyvben, amit már megosztottam veletek, egy bevezető/felvezető jellegű iromány. A második részben kezdi a faszi részletezni a lényeget.

Fegyencedzés- A fekvőtámasz

Vannak alapvető szabályok, vagy inkább úgy mondanám, jó tanácsok, amiket esetleg érdemes megfogadni. Ezek nagyjából így néznek ki:
A továbbiakban ír a könyv a sebességről, mint fontos tényezőről. Erre azt hihetné a laikus, hogy ez abszolút nem lényeges, a fekvő az csak fekvő, és pont. De nem...Igyekszem köznyelvire fordítani a dolgot. Gondolj bele, hogyha egy mozgásformát csinálsz, legyen az bármilyen, akárcsak lapátolás, ha a sebességet fokozod, tehát mondjuk a példa esetében gyorsabban lapátolsz, azt azért teszed, mert úgy könnyebbnek érzed. És miért érzed könnyebbnek? Rohadt egyszerű a válasz, mert így tényleg könnyebb. Ugyanis itt már elsődlegesen nem erőből, hanem lendületből melózol, aminek hát lássuk be, nyilván elenyészőbb a hatása. Ezen oknál fogva a legbarátibb megoldás, ha igyekszel felvenni egy egyenletes tempót.
Kövi. Faszikám azt írja, előnyös lehet beszerezni egy kosárlabdát, meg egy baseball labdát, de az sem tragédia, ha nincs rá lehetőség, ez esetben az egyiket helyettesítheted mondjuk 3 téglával, a másikat 1-el.
Jó tanácsok kövi fejezet. Hogyan tartsam a praclim kérdés. Ez mondjuk az én esetemben totál lényegtelen szempont, mert én mindig tenyéren támaszkodom, és emberünk is ezt javasolja (nem ujjakon, bütykökön, ésatöbbi, ésatöbbi).
Mint említettem, minden alapgyakorlat 10 lépésre van osztva. A fekvőtámasz 10 lépése a következő képpen alakul:
  1. Fekvőtámasz falnál (Cél: 3x50)
  2. Fekvőtámasz előredőlve (Cél: 3x40)
  3. Fekvőtámasz térdelve (Cél: 3x30)
  4. Fél fekvőtámasz (Cél: 2x25)
  5. Teljes fekvőtámasz (Cél: 2x20)
  6. Fekvőtámasz szűk kéztartással (Cél: 2x20)
  7. Felemás fekvőtámasz labdával (Cél: 2x20)
  8. Fél egykezes fekvőtámasz (Cél: 2x20)
  9. Emelőkaros fekvőtámasz labdával (Cél: 2x20)
  10. Egykezes fekvőtámasz (Legvégső próba: 100 ismétlés)
A szinteken, ha elérted a kitűzött célt, és már úgy érzed, megy több is, tovább léphetsz egy szintet. Kicsit társasjáték feelingje van a dolognak. :)
Megint egy mondat a fejezetből, amit kiragadnék:
"A tökéletesség út, nem pedig végcél"
A folytatásban minden szintet részletesen átfogok venni, és természetesen jönnek a tapasztalatok is. Ezenkívül van még 5 alapgyakorlatunk, úgyhogy most kicsit úgy érzem, ez egy neverending sorozat lesz. :)
Végül pedig zárásnak, egy vidi, és néhány kép olyanokról, akik saját testsúllyal edzenek, és nem konditeremben kapálták magukra az izmot. 

Ők a Bar Brothers, egyszer, régebben már írtam róluk. Egy csapat srác, aki a calisthenicel érte el azt, ahogy kinéznek, és basszus, kibaszott jól néznek ki.

Lazar Novovic, a Bar Brothers tagja

Whole world is a gym. Some call it an obsession. I call it a lifestyle. ♥

Lazar, még mindig. Asszem kicsit beleszerettem a csókába.

Every damn day just do it...

2 megjegyzés:

  1. Viccesnek tűnhet a falnál fekvőtámasz a rutinos edzőtermeseknek, de nekem a 3*50-től olyan "kisegerem" lett, ami engem is meglepett :)

    Javasolnék még egy gyakorlatot kiegészítésnek, főleg nőknek, a szeretett "integetőizom" ellen:
    http://www.youtube.com/watch?v=A0-zHaFYizg&feature=results_main&playnext=1&list=PLC074E9200A830EBE

    Szintén saját testsúlyos, és nagyon hatékony, nekem bevált. 1*5-tel kezdtem, a kád szélénél. Próbáljátok ki a többi kiegészítésére, csak 1 perc plusz, és kíváncsi vagyok ennél is a tapasztalatotokra!

    VálaszTörlés
  2. Figyelem-figyelem! Minden szava igaz! :) A tolódzkodás nagyon hasznos, és cseppet sem egyszerű, nekem jó ideje szerepel az edzéstervemben, 3x20-as szériában. :)
    És igen-igen...Valóban eleinte kicsit nevetségesnek érzi magát az ember a falnál fekvőtámasszal, de minden nagy lépés egy kis lépéssel kezdődik. :)

    VálaszTörlés

About